Zorgvuldig omgaan met jezelf en anderen in je relaties is als jongleren met vele ballen. Daar is oefening voor nodig. Systeemtherapie houdt zich dan ook niet zozeer bezig met wat er gebeurt mét mensen maar vooral wat er gebeurt tússen mensen.
In welke situaties kan systeemtherapie helpen?
Je bent één gezin maar je bent ook allemaal verschillend. Gezinstherapie houdt zich bezig met de relaties binnen een gezin, oftewel de gezinsdynamiek. In deze vorm van therapie gaan we er vanuit dat een verandering van één persoon binnen het gezin zorgt voor verandering bij alle gezinsleden. Jullie als gezin gaan in de therapie op zoek naar een nieuwe balans. In de gesprekken gaan we een samenwerking aan met alle betrokkenen in het systeem. Dat betekent dat ieders visie op wat er speelt in het gezin aandacht krijgt. Zo wordt aan ieders ‘waarheid’ recht gedaan en blijft de therapie in belang van het gezin als geheel. Gezinstherapie biedt een frisse blik op de verschillen die er bestaan in een gezinssysteem en de veerkracht die daarin aanwezig is om bij elkaar betrokken te zijn en weer plezier te hebben met elkaar.
En dan is er de liefde. Vlinders in je buik en een mooie toekomst die zich voor je ogen vormt. Na een tijdje blijkt dat een liefdesrelatie toch niet vanzelfsprekend op rolletjes loopt. Relatietherapie bespreekt waar het is gaan schuren, de wederzijdse verwachtingen en dat wat juist voor verbinding zorgt. In relatietherapie ga je samen met je partner onderzoeken hoe jullie anders kunnen communiceren zodat je weer dezelfde taal kan spreken. Relatietherapie biedt een veilige ruimte om te (her)ontdekken wie je zelf bent terwijl je de verbinding met de ander kan vasthouden of verstevigen. Intimiteit en seksualiteit zijn hierbij belangrijke thema’s.
In relatietherapie gaat ‘de relatie’ in therapie en niet één of beide individuele partners. Ieders aandeel in de dynamiek wordt onderzocht en niemand wordt als schuldige ervaren. Het is vaak de strijd om de schuldvraag die verandering in de weg staat. Soms blijken de verschillen in wensen, verlangens en verwachtingen niet meer te overbruggen zonder jezelf te verliezen. Relatietherapie biedt ook ondersteuning als je een scheiding overweegt of naar een waardige manier van uit elkaar gaan zoekt.
Als je gaat scheiden verandert er veel. Voor jullie zelf, jullie kind(eren) en de mensen om jullie heen. Het zijn emotioneel verwarrende tijden waarbij afscheid genomen wordt van het oude verhaal en er vaak nog veel onzeker is over de toekomst. Het is voor zowel ouders als kinderen wennen om in de nieuwe situatie weer een eigen plek te vinden en zich weer veilig en geborgen te voelen. Systeemtherapie is helpend bij het opnieuw invulling geven aan het gezamenlijke ouderschap tijdens en na een scheiding, met alle emoties die hierbij komen kijken.
De belangrijkste relatie die je in je leven opbouwt is de relatie met jezelf. Wie ben je als je helemaal jezelf bent en hoe werkt dit in relaties met anderen? Hoe je in het hier en nu je plek inneemt in je leven heeft veel te maken met hoe je dat deed in het gezin waarin je bent opgegroeid. We hebben de (onbewuste) neiging om de dynamieken in ons systeem van herkomst te herhalen. We kiezen in het hier en nu de plek die we van huis uit hebben meegekregen. We geven invulling aan deze positie zoals we dat jong geleerd hebben. Dat geeft een gevoel van veiligheid, zelfs als het vastlopers oplevert.
Wat vind jij belangrijk in je leven en wat zou je graag willen veranderen? Waar verlang je naar in je leven en wat is daarin al wel of nog niet gelukt? In individuele therapie onderzoeken we hoe deze relatie met jezelf en anderen eruit ziet, waar het je makkelijk af gaat en waar je het uit de weg gaat. We kijken naar waar en hoe je dit hebt geleerd, wat het je vandaag de dag oplevert en wat je zou willen veranderen. En vooral, wat heb je nodig om weer echt te verbinden met jezelf en anderen.
In alle situaties waarin je wilt oefenen in het omgaan met relaties kan systeemtherapie uitkomst bieden, bijvoorbeeld: