Het kan gebeuren dat er al heel wat hulpverlening is geprobeerd, en ook weer gestopt, zonder de positieve verandering die verwijzers of zorgprofessionals voor cliënten wensen. Dit leidt tot een teleurstellende ervaring tussen hulpverlening en betrokkenen, of zelfs tot een conflict. Er kan daarmee een nieuw probleem ontstaan.
In die gevallen kan systeemtherapie uitkomst bieden. Middels een systeemonderzoek of een gezins diagnostisch onderzoek kijken we naast het zichtbare probleem ook naar de complexe werkelijkheid die daaronder ligt. We onderzoeken wat maakt dat er geen blijvende verandering plaats vindt en bieden advies over alternatieve invalshoeken om de stagnatie op te heffen.
Voor verwijzers zoals huisartsen, praktijkondersteuners, psychologen, psychiaters, gemeenten of consulenten van sociale gebiedsteams kunnen we op de volgende manieren meedenken:
Middels een systeemonderzoek brengen we in kaart of er beïnvloeding van gedrag is door bijvoorbeeld lichamelijke ziekte, psychopathologie en/of verslaving. Daarnaast onderzoeken we de sociale context die meespeelt; de relatie, het gezin, de familie, de vriendenkring en het maatschappelijk functioneren en de al betrokken professionele hulpverleners van de cliënt. De centrale vragen zijn: wie wil wat van wie? Is dit passend in de tijd? Is dit passend bij de rol die iemand vervult? En is de hulpvraag of verandervraag kloppend met de sociale situatie? Vaak werkt een dergelijk onderzoek voor alle betrokkenen zeer verhelderend.
Het zien van de verbindingen, de invloeden binnen het systeem en de veranderbare en in standhoudende factoren geeft richting aan een vervolgtraject. Van de analyse maken we een rapportage en stellen we werkhypothese op voor vervolginzet om tot een verandering te kunnen komen.
Kortdurende systeeminterventies zijn een vorm van bemoeizorg om tot verandering te kunnen komen en bij noodzaak eventueel toe te leiden naar zorg om het proces verder te behandelen/begeleiden en terugval te voorkomen. Deze interventies vragen maatwerk en worden zorgvuldig afgestemd met de verwijzer.
Middels een MDS verzorgen we een bijeenkomst voor betrokken instanties om schijnbaar hopeloze, vastzittende situaties en of tegengestelde belangen te analyseren met elkaar en te komen tot verbinding ( bijvoorbeeld sociale gebiedsteams, zorgverleners en behandelaren, budgetbeheer, woningcorporaties). Deze overleggen vragen maatwerk en worden zorgvuldig afgestemd met de verwijzer.
- Waar nu de onderliggende hulpvraag ligt
- Waarom er ambivalentie voor verandering is bij het individu of gezin
- Wat maakt dat mensen schijnbaar gemotiveerd zijn maar niets doen
- Waarom de eerdere hulp niet heeft geholpen
Mocht u als professional inschatten dat een systeemaanpak helpend zou kunnen zijn, neemt u dan contact met ons op via telefoon (06-23086000) of email (info@jdvsysteemtherapie.nl). We bespreken dan op welke manier we mogelijk iets kunnen betekenen.